Veri merkezi (data center), bir kuruluşun bilgi teknolojilerini operasyonlarını ve ekipmanlarını merkezi hale getiren, büyük miktarlarda verinin toplanıp, saklanması, işlenmesi ve dağıtılmasına olanak sağlamak amacıyla bilgisayar ve ağ donanımlarının yoğunlaştırıldığı bir merkezdir.
Modern veri merkezleri eskiden var olan veri merkezlerinden çok daha farklı ve gelişmiştir. Veri merkezlerinin güvenliği, güvenilirliği ve bilgileri kuruluşlar için oldukça önemlidir. Sunucu odası veya sistem odası olarak da adlandırılan bu tesisler işletmelere ait sunucu ve veri ambarlarının bulunduğu alanlardır. Veri merkezleri genel olarak iki kategoriye ayrılır:özel veri merkezleri ve İnternet veri merkezleri. Özel veri merkezleri sadece bir kuruluş tarafından kendi hizmetlerinde kullanılır. İnternet veri merkezleri ise üçüncü şahıslara hizmet verir.
Network İnternet Erişimleri
İç network ekipmanları Cisco ve Juniper backbone switchler üzerinde yürütülmekte, alt ekipmanlar Layer2 tabanında servis vermektedir. Internet omurgası Juniper MX ve M serisi router cihazlar üzerinden sağlanmaktadır. Datacenter, aşağıda belirttiğimiz Türkiye’nin en büyük alt yapı sağlayıcıları ile direk bağlantılara sahiptir. Türk Telekom 1×10 Gbit – 4×1 Gbit (fiziksel yedekli olarak) Tellcom 3×10 Gbit (fiziksel yedekli olarak) Aynı zamanda Türkiye içerisindeki en büyük erişim sağlayıcılar ile peering bağlantılarına sahiptir. Datacenter içerisinde Juniper ISG network ekipmanları ile DDOS ve Botnet koruma ürünleri müşterilerimize sağlanmaktadır.
Fiziksel Alan
Datacenter alanlarımız toplamda 1300 m2 sistem odası, 750 m2 çalışma ofisine sahiptir. Bu boyutlar ile Türkiye içerisindeki en geniş aktif çalışan haldeki özel datacenter durumundadır.
Deprem konusunda her tür onayı alınmış merkezlerde yer alan datacenterlarımızda özel otopark imkanı bulunmaktadır, otopark ve plaza girişlerinde güvenlik kontrollerinden geçilerek ofisimize erişilmektedir.
Güvenlik takibi için elektronik geçiş sistemi uygulanmış, sürekli kayıt altında ve şirketimiz dışında özel güvenlik şirketlerince izlenen kamera sistemi sayesinde ekstra güvenlik sağlanmaktadır.
Elektrik ve Enerji
Datacenter larımız toplamda 1200 Kwatt enerji anlaşmasına sahiptir. Sahip olduğumuz bu anlaşmalarımız sayesinde yüksek gerilim hatları ile direkt olarak bağlantımız bulunmakta olup, ihtiyaç halinde kapasitelerimizi 2 katına kadar yükseltme şansımız bulunmaktadır.
Şebeke elektriğinde bir sorun durumunda 1 adet 1600 KVA kapasiteli Mitsubishi, 1 adet 750 KVA kapasiteli AKSA Dizel Jeneratör tarafından beslenen N+1 özelliklerde dünya standartlarında yedekli destek sağlanmaktadır.
Anlık kesintiler ve enerji geçişleri için APC markalı UPS sistemlerimiz bulunmaktadır. Toplam kapasite yine N+1 yani ihtiyaçlarımızın 2 katı UPS sistemimiz bulunmaktadır.
Enerji işimizin en önemli konusu olduğundan iç elektrik şebekemiz 6500 sunucu için tasarlanmış, aktif 4000 sunuculuk mecra olarak servis sunulmuştur.
Tüm enerji ekipmanları elektronik ortamda ekibimiz tarafından takip edilmekte ve arıza anlarında en kısa sürede müdahale yapılabilmektedir.
Yangın Söndürme
Datacenter bünyesinde FM-200 sanayi standartlarında gazlı söndürme sistemi ile desteklenmekteyiz.
İklimlendirme
Datacenter içerisinde 5.000.000 BTU kapasitesinde hassas klima soğutma sistemi bulunmaktadır. Yine N+1 yedekli şekilde organize edilen soğutma sistemleri elektronik ortamlarda kontrol altında tutulmakta ve düzenli olarak takip edilmektedir. Sunucular en uygun ısı şartlarında müşterilerinize en iyi performansı sunabilmektedir.